Pensionarii Romaniei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti

2 participanți

In jos

Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti Empty Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti

Mesaj  Admin Joi Mar 25, 2010 1:31 pm

Ce inseamna organizare comunitara?

Organizarea comunitara este in esenta o modalitate prin care cetatenii unei comunitati se reunesc in jurul unor interese comune si actionează de comun acord pentru ameliorarea concreta a calitatii vietii in cartierul in care locuiesc. Aceasta implica pe de o parte identificarea unor probleme care ii afecteaza pe majoritatea locuitorilor acelui cartier si a eventualelor solutii, iar pe de alta parte organizarea de catre cetatenii insisi a unor actiuni prin care sa atraga atentia autoritatilor competente asupra problemelor si a cailor de rezolvare propuse. Cetatenii influenteaza astfel in mod direct procesul de luare a deciziilor publice care vizeaza respectiva comunitate. Strategia folosita pentru a se face auziti difera in mare masura de reactivitatea factorilor de decizie. Atunci cand negocierea si colaborarea cu autoritatile nu da roade, cetatenii pot recurge la tactici de confruntare si presiune pentru a-si atinge obiectivele.

Organizarea comunitara nu presupune numai rezolvarea anumitor probleme concrete ale comunitatii. Castigarea unor cauze comune va da oamenilor increderea ca lucrurile pot fi schimbate in bine si ca mersul comunitatii depinde si de gradul lor de implicare. Pe termen lung, organizarea comunitara implica formarea unor asociatii de cetateni durabile si capabile sa actioneze in interesul comunitatii in relatia cu autoritatile publice.

Care este rolul facilitatorilor comunitari?

Principalul rol pe care il asumă facilitatorul comunitar este acela de catalizator al energiilor cetatenilor. Facilitatorul comunitar serveste drept punte de legatura intre locuitorii aceluiasi cartier, incurajandu-i si oferindu-le asistenta necesara pentru a se organiza si pentru a revendica solutionarea problemelor identificate. Facilitatorii comunitari nu vor lua decizii in locul cetatenilor, nu vor lua cuvantul in public in numele grupului si nu vor oferi solutii de-a gata pentru problemele comunitatii. Ei vor fi in schimb alaturi de cetateni pe toata durata proiectului si le vor acorda suportul necesar pentru a-si asuma aceste responsabilitati.

De ce acesta initativa in cartierele bucurestene?

Este cunoscut faptul ca spiritul de comunitate lipseste mai degraba in orasele mari si ca cetatenii acestora se unesc mai greu pentru apararea unor interese comune decat ar face-o comunitati mai bine sudate din orase mici sau din zonele rurale. In cele mai multe dintre cazuri, oamenii se resemneaza sau aleg o cale individuala de rezolvare a problemelor cu care se confrunta in vecinatate. Atunci cand cetatenii reusesc totusi sa actioneze ca un grup si sa ia atitudine in privinta unor chestiuni ca lipsa locurilor de parcare si a spatiilor verzi sau a constructiilor amplasate necorespunzator, pentru a da doar cateva exemple, actiunile acestora nu reusesc sa starneasca reactiile sperate din partea autoritatilor, fie pentru ca nu sunt suficient de bine organizate fie pentru ca nu au o continuitate si o strategie pe termen mediu si lung. In fata acestor realitati, derularea unui proiect de organizare comunitara in cartierele burcurestene apare ca o necesitate. Prin aceasta initiativa, incurajam cetatenii sa se uneasca in jurul unor cauze comune, sa caute solutii impreuna pentru problemele identificate si sa aleaga cea mai eficienta cale pentru a se adresa autoritatilor competente. Obiectivul unor astfel de actiuni cetatenesti nu se limiteaza doar la rezolvarea unor probleme punctuale ci vizeaza formarea pe termen lung a unor grupuri de cetateni dipusi sa preia initiativa si sa actioneze in interesul comunitatii pe care acestia o reprezinta.

Etapele proiectului

•Alegerea cartierelor - In luna noiembrie 2009 au fost alese primele doua cartiere - Lacul Tei şi Favorit (Drumul Taberei) - urmand ca in aprilie sa fie selectate inca patru cartiere bucurestene.
•Interviurile din usa in usa - facilitatorii comunitari vor bate din usa in usa pentru a discuta cu locuitorii din cartiere. Interviurile au demarat in luna decembrie in cele doua cartiere mentionate mai sus si vor continua in ianuarie-februarie.
•Identificarea potentialilor lideri - facilitatorii comunitari vor cauta cetateni care sa fie interesati si dispusi sa se implice activ in organizarea unor actiuni civice, devenind lideri ai unor grupuri civice locale.
•Selectarea problemelor - cetatenii mai sus mentionati, cu ajutorul facilitatorilor comunitari, vor organiza in februarie-martie o intalnire cu cat mai multi locuitori din cartier. In cadrul acestei intalniri vor fi discutate cele mai importante probleme pentru cartier si participantii le vor alege pe acelea pe care le considera prioritare si pe care doresc sa le rezolve in primul rand.
•Grupul civic in actiune - in urma intalnirii, se vor forma grupuri de lucru ale cetatenilor. Acestia se vor documenta cu privire la problemele selectate, vor construi o strategie pentru a atrage atentia autoritatilor competente asupra necesitatii solutionarii lor si o vor aplica. Cetatenii vor decide ce este mai potrivit sa fie facut - scrisori, intalniri cu oficialitatile, strangeri de semnaturi etc. Facilitatorii comunitari vor fi si in aceasta etapa alaturi de cetateni.
•Intalniri cu alte ONG-uri - CeRe va organiza intalniri intre grupurile civice din cele 6 cartiere si organizatii neguvernamentale care sunt active in Bucuresti pentru a le prezenta cetatenilor exemple de lucruri care au fost realizate cu participarea comunitatii.
•Instruiri pentru liderii grupurilor civice - CeRe va organiza o instruire la care vor participa o parte din liderii din fiecare dintre cele 6 grupuri care se vor forma pana la sfarsitul proiectului. Va fi o ocazie sa afle mai multe despre cum pot sa isi continue munca, cum pot gasi fonduri, cum pot mobiliza comunitatea.


Durata proiectului: septembrie 2009 - martie 2011

Parteneri: Center for Community Organizing - CCO (Slovakia) www.cko.sk - Cu o experienta de peste 10 ani in domeniul organizarii comunitare, CCO ofera consultanta facilitatorilor comunitari CeRe pe toată durata proiectului prin sesiuni de training, comunicare online si vizite pe teren.

Finanţator: Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe - www.ceetrust.org

Echipa

Coordonator de proiect :
Sinziana Dobre - sinziana@ce-re.ro

Facilitatori comunitari :
Nicoleta Chirita - nicoleta@ce-re.ro
Mariana Armean - mariana@ce-re.ro

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

https://pensionariiromaniei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti Empty Intalniri cetatenesti in Lacul Tei si Favorit

Mesaj  nicoletachirita Sam Mar 27, 2010 10:19 pm

Buna seara,

Mutumesc ca ati postat informatii referitoare la proiectul de organizare comunitara pe care il derulam in Bucuresti. Lansez pe aceasta cale o invitatie locuitorilor din cartierele Lacul Tei si Favorit : In data de 17, respectiv 21 aprilie, se vor organiza in cele doua cartiere niste intalniri cu toti cetatenii interesati sa contribuie activ la rezolvarea unor probleme acute ale cartierelor respective. Pentru detalii va stau la dispozitie la adresa nicoleta@ce-re.ro

Mult succes cu acest forum!

nicoletachirita

Mesaje : 2
Data de inscriere : 27/03/2010

Sus In jos

Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti Empty Instruire gratuita cu tema "Organizarea comunitara"

Mesaj  Admin Lun Mar 29, 2010 12:01 pm

Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe) va invita sa descopereti o metoda de participare publica inovatoare pentru Romania - organizarea comunitara - in cadrul unei formari gratuite ce va avea loc vineri, 16 aprilie 2010, in Bucuresti.

Trainingul se adreseaza membrilor si voluntarilor organizatiilor neguvernamentale, studentilor si masteranzilor la sociologie, stiinte politice, antropologie si altor persoane interesate de metode de participare publica.

Instruirea este sustinuta de Chuck Hirt, directorul Centrului de Organizare Comunitara din Slovacia si de Ed Shurna, directorul executiv al Chicago Coalition for the Homeless. Toate discutiile vor avea loc in limba engleza, in consecinta o buna intelegere a acestei limbi este absolut necesara.

Dat fiind că numărul de locuri este limitat, vă rugăm să va inscrieti prin intermediul formularului disponibil pe site pana la data de 7 aprilie 2010. Numarul de participanti este limitat iar selectia se va face pe baza ordinii inscrierilor, a interesului manifestat si a potentialului participantilor de a folosi practic informatiile obtinute in cadrul instruirii. In data de 9 aprilie vor fi anuntate rezultatele selectiei.

Centrul de Resurse pentru participare publica nu va acoperi costuri legate de transport sau cazare pentru participanti. Locatia cursului va fi anuntata la o data ulterioara.

Organizarea comunitara este o metoda aplicata de CeRe in cadrul proiectului „Back to the grassroots" finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Daca aveti nevoie de mai multe detalii, contactati-ne la telefon 031 1050 7555, email la nicoleta@ce-re.ro, persoana de contact Nicoleta Chirita, asistent de proiect.
Link-uri http://www.ce-re.ro/new/instruire-gratuita-cu-te
http://www.ce-re.ro/back-to-grassroots

Admin
Admin

Mesaje : 235
Data de inscriere : 13/03/2010

https://pensionariiromaniei.forumgratuit.ro

Sus In jos

Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti Empty FAVORIT RENASTE

Mesaj  nicoletachirita Dum Aug 29, 2010 7:50 pm

Grupul "Iniţiativa Favorit", împreună cu Centrul de Resurse pentru participare publică, au organizat in data de 11 august evenimentul în aer liber „Favorit renaşte". Evenimentul a avut scopul de a arata cetatenilor ce se poate face in interiorul cladirii fostului cinematograf Favorit în cazul în care aceasta ar fi pusă la dispoziţie de către primărie, precum şi de a strânge semnăturile pentru o petiţie care să servească acestui scop.

Grupul „Initiativa Favorit" a oferit mai multe idei despre cum ar putea renaste Favoritul: un colt al seniorilor, un atelier de biblioteca, un spatiu de joaca, o vanatoare de comori.

Copiii au fost entuziasmati si, alaturi de parintii, au cautat comorile ascunse in jurul cinematografului. Parintii si bunicii au semnat o petitie catre autoritatile locale in vederea sustinerii demersului de revitalizare a cinematografului. Pe o panza alba, toti cei prezenti, si-au lasat ideile, sugestiile si parerile.

Pentru detalii si imagini de la eveniment, vizitati http://www.ce-re.ro/new/un-alt-favorit3

Informatii suplimentare despre Initiativa Favorit la email initiativa.favorit@gmail.com

nicoletachirita

Mesaje : 2
Data de inscriere : 27/03/2010

Sus In jos

Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti Empty Re: Proiectul comunitar "Inapoi la radacini" in Bucuresti

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum